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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  07/12/2022
Data da última atualização:  07/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, C. F. de; RECH, K. S.; MOURA, P. F.; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; BETIM, F. C. M.; BALBI, M. E.; ZANIN, S. M. W.; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D.
Afiliação:  CAMILA FREITAS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; KATLIN SUELLEN RECH, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; PAULA FRANCISLAINE MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; CRISTIANE DA SILVA PAULA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; BEATRIZ CRISTINA KONOPATZKI HIROTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; FERNANDO CESAR MARTINS BETIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; MARIA EUGENIA BALBI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; SANDRA MARIA W. ZANIN1, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; JOSIANE DE FÁTIMA GASPARI DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; OBDULIO GOMES MIGUEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA; CELSO GARCIA AUER, CNPF; MARILIS DALLARMI MIGUEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA.
Título:  Evaluation of the nutritional composition and antioxidant activity of Bjerkandera adusta.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, v. 58, e20312, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/s2175-97902022e20312
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bjerkandera adusta, a globally distributed fungus, is commonly used in the nutritional practices of the East Asian population. In this study, we evaluated the nutritional composition of the lyophilized mycelium of B. adusta as well as the phenolic composition and antioxidant activity of its extracts. The mycelium exhibited moisture (7.97 %), ash (3.27 %), and fiber (5.31 %) content values similar to the established values reported in the available literature. In addition, a high protein (9.32 %) and carbohydrate (63.45 %) content was shown, with a low lipid (1.36 %) content. The energy value per 100 g sample of mycelium was 1445.85 kJ. The results obtained indicated a statistically significant variation (p < 0.05) in the phenolic composition (81.84?110.96 mg gallic acid equivalents (GAE) per g of extract), free radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity (IC50 29.05?340.46 µg·mL-1), phosphomolybdenum antioxidant content (34.89?55.64 %), reduction of ferricyanide ion (66.55?69.4 %), and thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) values (44.66?133.03 %). These results are unprecedented for this species and emphasize its nutraceutical potential.
Thesaurus Nal:  Bjerkandera adusta; Functional foods; Fungi; Nutrient content.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149363/1/Auer-Evaluation-of-the-nutritional-composition-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58411 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRECH, K. S. Caracterização e otimização de cultivo dos fungos Bjerkandera adusta, Rhizoctonia sp. e Suillus sp., estudo químico e avaliação das atividades biológicas de extratos de Bjerkandera adusta. 2017. 159 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Farmacêuticas) - Setor de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Paraná, Curitiba. Orientadora: Marilis Dallarmi Miguel; Coorientadores: Celso Garcia Auer e Beatriz Cristina Konopatzki Hirota.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
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2.Imagem marcado/desmarcadoRECH, K. S.; AUER, C. G.; OLIVEIRA, C. F. de. Caracteres histoquímicos miceliais de Rhizoctonia sp. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 14., 2015, Colombo. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2015. p. 22-23. (Embrapa Florestas. Documentos, 278). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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3.Imagem marcado/desmarcadoAUER, C. G.; HIROTA, B. C. K.; OLIVEIRA, C. F. de; OLIVEIRA, C. da S. P.; SILVA, C. B. da; RECH, K. S.; MOURA, P. F.; OLIVEIRA, M. de; MIGUEL, M. D. Análise histoquímica de fungos fitopatogênicos isolados de Pinus. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard: anais. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015. Disponível online. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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4.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, P. F.; GRIBNER, C.; RECH, K. S.; GATTO, L. J.; RIGONI, A. A. R.; BETIM, F. C. M.; WGNER, R.; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Biosynthesis of D-Mannitol by Diplodia pinea. Research, Society and Development, v. 10, n. 7, e28110716424, 2021. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
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5.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, P. F.; AUER, C. G.; RECH, K. S.; OLIVEIRA, C. F. de; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; MIGUEL, M. D. Biotechnology of biomass production in vitro of fungi isolated from Pinus. Research, Society and Development, v. 9, n.10, e7809109080, 2020. 15 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
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6.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, P. F.; RECH, K. S.; OLIVEIRA, C. F.; PAULA, C. S.; HIROTA, B. C. K.; SILVA, C. B.; OLIVEIRA, M.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Biological activities by chemistry substances isolated from mycorrhizal fungi of Pinus sp. Research & Reviews: Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 6, n. 1, p. 22-27, Jan./Mar. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
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7.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, P. F.; RECH, K. S.; OLIVEIRA, C. F. de; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Phytopathogenic fungi as an alternative and sustainable source of chitin. In: COSTA, A. C. M. de S. F. da; MAIA NETO, L. da S.; SILVA, N. W. F. da (org.). Internacional saúde única (interface mundial). 3. ed. Recife: Even3 Publ., 2021. p. 68-75.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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8.Imagem marcado/desmarcadoRECH, K. S.; OLIVEIRA, C. F. de; MOURA, P. F.; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; OLIVEIRA, M. de; RÜDIGER, A. L.; SÁ, E. L. de; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Optimisation of Bjerkandera adusta cultureconditions for the production of [alfa]-[alfa]-trehalose. Natural Product Research, v. 35, n. 21, p. 4206-4209, 2021. Short Communication.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
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9.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, C. F. de; MOURA, P. F.; RECH, K. S.; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; OLIVEIRA, M. de; SILVA, C. B. da; SOUZA, A. M. de; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Antagonistic activity of Diplodia pinea against phytopathogenic fungi. Folia Microbiologica, v. 64, n. 3, p. 415-419, May 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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10.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, C. F. de; RECH, K. S.; MOURA, P. F.; OLIVEIRA, C. da S. P. de; HIROTA, B. C. K.; BETIM, F. C. M.; BALBI, M. E.; ZANIN, S. M. W.; DIAS, J. de F. G.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; MIGUEL, M. D. Evaluation of the nutritional composition and antioxidant activity of Bjerkandera adusta. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, v. 58, e20312, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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